Als iets zoeken in je voorraadkast meer lijkt op een schattenjacht dan een alledaagse taak die je met je ogen dicht kan doen, is het misschien tijd om actie te ondernemen. In dit artikel vind je 6 handige tips die je kunnen helpen om je rommelige voorraadkast om te toveren tot een netjes georganiseerde opslagruimte.

 

1. Gebruik allemaal dezelfde voorraaddozen.

Doe alledaagse ingrediënten zoals bloem, rijst, koffie, noten, enz. in doorschijnende voorraaddozen of opbergbussen met een etiket zodat je nooit meer in allerhande dozen of mandjes moet gaan snuffelen. Dat ziet er niet alleen opgeruimd uit – beeld je in: allemaal dezelfde dozen op een rij in plaats van al die verschillende zakken en pakjes - maar houdt ook alles lekker vers en geeft je een duidelijk beeld van wat je allemaal nog in voorraad hebt.

 

2. Gebruik de achterkant van je kastdeur.

De binnenkant van de kastdeur is ideaal om lichtere dingen op te bergen. Installeer een ondiep kruidenrekje of dunne draadmandjes waarin je eenvoudig items kan opbergen zoals specerijpotjes, sausflessen of kleine glazen potjes met gedroogde kruiden die je hebt gesneden met de Leo kruidensnijset.

 

3. Sla je keukenaccessoires aan de haak.

Laat geen ruimte verloren gaan. Als je haakjes plaatst aan de onderkant van je schappen, kan je hier eenvoudig je koffiekopjes of -mokken aan ophangen. Of je kan ook haakjes aan de zijkant van de deur installeren om er je keukentextiel zoals ovenwanten, theedoeken of een schort aan op te hangen.

 

4. Installeer uittrekbare planken.

Door je planken om te toveren tot lades die je eenvoudig kan uittrekken, komt dat blikje bonen of die pot pastasaus niet in de vergeethoek terecht. Als je je blikjes, potten en kleine opbergdozen bewaart in een diepe lade kan je deze gewoon uittrekken wanneer je de volgende keer ingrediënten verzamelt voor je lunch of avondmaal.

 

5. Denk andersom.

Wees niet bang om voorwerpen in je keuken te gebruiken voor een ander doel dan ze oorspronkelijk gemaakt zijn. Heb je bijvoorbeeld nog een fruitschaal of een vergiet dat je momenteel niet gebruikt? Maak er dan een handig mandje van om uien, look, aardappelen, enz. in te bewaren. Kijk maar eens goed rond in je keuken en laat je fantasie de vrije loop!

 

6. Ga aan de slag met schoolbordverf.

Geen betere plaats om een boodschappenlijstje bij te houden of te brainstormen over je weekmenu dan in je voorraadkast. Bedek de deur van je voorraadkast aan de binnenkant met schoolbordverf en je hebt meteen een krijtbord waarop je je ideetjes voor het volgende weekmenu kan noteren of een boodschappenlijstje kan aanmaken.