Wat met gerecycleerde materialen: aluminium
We krijgen vaak vragen van onze klanten over onze keuken- en kookgereiproducten die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Zijn de eigenschappen van gerecycleerde antiaanbakpannen hetzelfde als die van gewone antiaanbakpannen? Hebben gerecycleerde producten dezelfde samenstelling als het nieuwe alternatief? Zijn producten gemaakt van gerecycled materiaal goedgekeurd voor voedingsmiddelen? Waarom zijn gerecycleerde producten duurder dan gewone, niet-gerecyclede producten? Om je een goed antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen, hebben we een compleet verhaal uitgeschreven van het recyclingproces van de belangrijkste materialen die worden gebruikt voor keuken- en kookgerei, zoals roestvrij staal, aluminium en plastic, van inzamelen tot wassen, versnipperen en smelten. Laten we in de wereld van recycleren duiken.
Kookgerei van gerecycleerd aluminium: extreem energie-efficiënt en moeiteloze antiaanbak kwaliteiten
Aluminium staat bekend om zijn uitstekende warmteverdeling. Het geleidt warmte sneller dan roestvrijstalen kookgerei. Aluminium kookgerei wordt altijd gecombineerd met een antiaanbaklaag en is daarom geschikt voor gezond koken met een minimum aan olie en garandeert dat het voedsel gemakkelijk loslaat. BergHOFF gebruikt over het algemeen twee soorten coatings: een gezonde en duurzame keramische antiaanbaklaag, CeraGreen genaamd, of een duurzame industriële antiaanbaklaag, FernoGreen genaamd. Beide coatings hebben antiaanbak prestaties van hoge kwaliteit.
Aluminium is 100% recycleerbaar. Maar omdat aluminium kookgerei een buffercoating nodig heeft, moet deze antiaanbaklaag worden verwijderd voor de recycling. Men bespaart tot 95% energie door aluminium te hergebruiken in plaats van nieuw aluminium te produceren. Over het algemeen heeft gerecycleerd aluminium dezelfde kwaliteit en eigenschappen als elk ander artikel dat van nieuw aluminium is gemaakt (SDG 12*: Verantwoorde consumptie en productie).
Het recyclingproces
Zoals bij elke recyclage activiteit is de eerste fase van het recyclingproces het verzamelen van het aluminiumschroot. Dit schroot is afkomstig van verschillende afvalstromen. Maar we onderscheiden twee hoofdtypen, waarnaar vaak wordt verwezen als: pre-consumentschroot of post-consumentschroot.
Pre-consumentschroot, ook bekend als industrieel schroot of post-productieschroot, is overtollig of afgedankt materiaal dat ontstaat tijdens de productie en fabricage van aluminium producten. Postconsumerschroot is materiaal dat door consumenten is gebruikt en vervolgens is weggegooid. Bijvoorbeeld: lege drankblikjes, raamkozijnen, elektrische bekabeling, cilinderkoppen van auto's, afgedankt aluminium kookgerei,... Tegenwoordig zien we vaak dat post-consumer aluminiumschroot van huishoudens, handelaars,... wordt ingezameld om gerecycleerd te worden.
Pre-consumentschroot kan veilig gerecycleerd worden door aluminiumsmelterijen omdat de samenstelling en herkomst traceerbaar is. Deze gesloten kringloop houdt afval uit stortplaatsen. Er is een andere aanpak voor post-consumentschroot, omdat aluminiumsmelters geen post-consumentschroot accepteren omdat de herkomst ervan niet traceerbaar is en het schroot vervuild kan zijn. Een specifiek sorteer- en reinigingsproces is daarom een aanbevolen oplossing.
Het aluminiumschroot wordt in balen geperst en in kleine stukjes versnipperd. Omdat aluminium niet magnetisch is, kunnen verontreinigingen uit de versnipperde stukken worden verwijderd met magneten. Vervuilde oppervlakken, zoals antikleefcoatings, worden verwijderd in een gasgestookte roterende oven. Na het reinigen worden de overgebleven stukken gesmolten om het gesmolten metaal te zuiveren. Het eindproduct is een aluminiumlegering met eigenschappen van nieuw aluminium, zonder kwaliteits- of prestatieverlies.
Monitoren en testen
Omdat gerecycleerd en nieuw aluminium dezelfde kwaliteit en eigenschappen hebben, wordt gerecycleerd aluminium voor de productie op dezelfde manier gecontroleerd als nieuw aluminium.
De kost van kook- en keukengerei gemaakt uit gerecycleerd aluminium
Door het complexe recyclingsysteem, vooral wanneer er coatings bij betrokken zijn zoals hierboven beschreven, zijn de huidige kosten voor het gebruik van gerecycleerde materialen hoger dan die van nieuwe materialen.
Dit verschil in kosten zal in de toekomst grotendeels verdwijnen naarmate inzameling, sortering en recycling efficiënter worden en nieuwe materialen schaarser worden. De voordelen van het gebruik van gerecycleerde materialen ten opzichte van nieuwe materialen is echter dat ze niet gedolven hoeven te worden en dus minder beslag leggen op de hulpbronnen van onze aarde, bovendien verbruikt recycling 95% minder energie in vergelijking met de productie van nieuw aluminium.
Lees hier meer over gerecycleerd roestvrij staal en gerecycleerd plastic.
* BergHOFF Worldwide is toegewijd aan het maken van een positieve impact op de planeet en onze belanghebbenden zonder afbreuk te doen aan kwaliteit of prestaties. Door de Sustainable Development Goals (SDG's) van de Verenigde Naties te integreren in onze bedrijfsstrategie, streven we ernaar om duurzaamheid te verankeren in onze missie, visie, productontwikkeling en verpakking. Meer informatie over ons engagement voor duurzaamheid en de integratie van de SDG's vind je hier: blogpost BergHOFF Worldwide x Charter van Duurzaam Ondernemen van Voka Limburg. Algemene informatie over de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties vindt u hier: https://sdgs.un.org/goals.