Wat met gerecycleerde materialen: plastic

 

We krijgen vaak vragen van onze klanten over onze keuken- en kookgereiproducten die gemaakt zijn van gerecycled materiaal. Zijn de eigenschappen van gerecycleerde antiaanbakpannen hetzelfde als die van gewone antiaanbakpannen? Hebben gerecycleerde producten dezelfde samenstelling als het nieuwe alternatief? Zijn producten gemaakt van gerecycled materiaal goedgekeurd voor voedingsmiddelen? Waarom zijn gerecycleerde producten duurder dan gewone, niet-gerecyclede producten?

Om je een goed antwoord te kunnen geven op bovenstaande vragen, hebben we een compleet verhaal uitgeschreven van het recyclingproces van de belangrijkste materialen die worden gebruikt voor keuken- en kookgerei, zoals roestvrij staal, aluminium en plastic, van inzamelen tot wassen, versnipperen en smelten. Laten we in de wereld van recycleren duiken.

 

Gerecycleerd plastic: een flexible en duurzaam alternatief

Een vleugje groen in je keuken, zou dat niet mooi zijn? Maak kennis met onze keukengerei producten die gemaakt zijn van gerecycleerd plastic van pre- en/of post-consumer plastic afval. Ons doel is om de komende jaren gerecycleerd plastic te integreren in onze producten en in verschillende productcategorieën. We hebben het dan over opbergartikelen, keukengerei, to go-artikelen, ... Ons gerecycleerd plastic keukengerei is ontworpen om lang mee te gaan en aan het einde van de levenscyclus kunnen ze opnieuw worden gerecycled.

 

Het recyclingproces

Het recycleren van kunststoffen is uiterst belangrijk om de afvalproductie te verminderen en duurzaamheid te vergroten. Recycleren helpt om de enorme hoeveelheid afval te verwerken en om circulaire economie en zero-waste systemen te verbeteren.

Veelgebruikte kunststoffen zoals PP, PE of PET zijn 100% recycleerbaar. Meerlagige kunststoffen zijn echter 'moeilijk te recyclen' materialen en worden daarom behandeld als gewoon afval en belanden vaak op stortplaatsen of in verbrandingsovens. Over het algemeen zijn er twee soorten kunststofschroot: pre-consument kunststofschroot is afgedankt kunststof van fabrikanten en fabrieken en is de belangrijkste bron voor recyclingleveranciers. Anderzijds is post-consument kunststofschroot kunststofafval dat gebruikt werd door consumenten.

De eerste stap in het recyclageproces van kunststoffen is het inzamelen van post-consumer materiaal van huishoudens, gemeenschappen en instellingen. Er zijn verschillende soorten kunststoffen (PET, HDPE, PVC, LDPE, PS en andere) die door recycleerders gescheiden moeten worden. De volgende stap is sorteren op eigenschappen zoals kleur, dikte en gebruik. Sorteerinstallaties hebben verschillende processen zoals stofzuigers, zeeftrommels, windkanalen die scheiden op basis van gewicht en magneten om metalen onderdelen te verwijderen.

Na het sorteren wordt het afval gewassen in de recyclagefabriek. Wassen is een cruciale stap in het recyclageproces omdat het verontreiniging verwijdert (vuil, etensresten of labels) die een partij gerecycleerd plastic zouden kunnen ruïneren. De volgende stap is het versnipperen van het plastic in kleinere stukjes. De kleinere stukken plastic kunnen zonder verdere bewerking worden gebruikt voor toepassingen, zoals een additief in asfalt of gewoon worden verkocht als grondstof. Na het versnipperen worden de stukjes plastic getest om de klasse en kwaliteit te bepalen. Met behulp van verschillende tests (luchtclassificatie/ drijvende classificatie) worden de dichtheid en dikte van de plastic stukken bepaald.

Deze laatste stap is het smelten van het versnipperde plastic om er plastic recyclagepellets van te maken. Deze korrels zijn het hoofdbestanddeel voor nieuwe plastic producten gemaakt van gerecycleerd plastic. Over het algemeen worden BergHOFF gerecycleerde plastic producten gemaakt met pre-consumer schroot en/of strikt geïdentificeerde en gescheiden recyclaatkorrels van post-consumer schroot. Om ervoor te zorgen dat onze producten dezelfde kwaliteitsnormen en kenmerken hebben als nieuwe kunststoffen, worden sommige additieven toegevoegd aan de gerecycleerde korrels.

 

Monitoren en testen

Omdat gecontroleerde gerecyclede kunststoffen en nieuwe kunststoffen dezelfde kwaliteit en eigenschappen hebben, wordt onze gerecycleerde kunststof op dezelfde manier gecontroleerd als nieuwe kunststof voor productie en goedkeuring voor voedingsmiddelen. Het eindproduct wordt getest volgens de strengste Europese normen voor materialen die in contact komen met voedingsmiddelen en giftige stoffen.

 

De kost van keukengerei gemaakt uit gerecycleerd plastic

Door het complexe recyclingsysteem zoals hierboven beschreven, zijn de huidige kosten voor het gebruik van gerecycleerde materialen hoger dan die van nieuwe materialen. Dit verschil in kosten zal in de toekomst grotendeels verdwijnen naarmate inzameling, sortering en recyclage efficiënter worden en nieuwe materialen schaarser worden. De voordelen van gerecycleerde kunststoffen ten opzichte van nieuwe materialen zijn echter een vermindering van de kunststofafvalstroom en een vermindering van de CO2-uitstoot met wel 85%.

 

Lees hier meer over gerecycleerd roestvrij staal en gerecycleerd aluminium.